Este necesara scaderea perfectionismului. Aceast lucru se poate face printr-o psihoterapie care va modifica si reduce credintele si comportamentele disfuctionale precizate mai sus ducand astfel la o functionare optima, adaptata a persoanei.
Astfel persoana va deveni mai linistita, optimista, increzatoare, fericita si va avea mai muta initiativa si energie.
Pentru persoanele care nu pot din diferite motive sa efectuze o psihoterapie va propun urmatoari pasi care vor scadea intensitatea perfectionismului Dvs.:
1.Iertati-va pentru deficientele Dvs. Nimeni nu este perfect, toata lumea are si puncte forte si puncte slabe. Sunt momente cand puteti face multe lucruri si sunt momente cand lucrurile merg mai greu, nu va pierdeti vremea ingrijorandu-va pentru asta, va veni si vremea lor.
2. Concentrati-va pe ceea ce este cu adevarat necesar. Este oare scopul Dvs de a fi perfect, este ceea ce conteaza cu adevarat? Perfectionismul poate fi de multe ori opusul unui rezultat in timp util, deoarece incertitudinea care vine cu el duce la amanare.
3.Definiti-va clar obiectivul. Stiind ceea ce va doriti sa realizati nu numai ca va ajuta sa mergeti in directia potricita dar va ajuta sa stiti sic and ati terminat.
4.Separati rezultatele de evaluarea altora. Depuneti eforturi pentru rezultatele care sunt cele mai bune pentru Dvs. Nu va lasati productivitatea sa fie dictate de teama de evaluarea altora.Acceptati o forma mai larga de excelenta decat cea definita de perfectiune.Ex: Studiez pentru a afla nu pentru o nota buna; Fac exercitii de fitness nu pentru a scadea in greutate ci pentru ca este sanatos.Perfectionismul poate fi autodistructiv atunci cand sunteti preocupat de modul in care altii ar putea percepe o imperfectiune.
5. Invatati din evaluari/critici.Acceptarea lor este de multe ori doar un pas catre rezultatele dorite cu adevarat.Nu persistati in hotararea de a fi perfect.Acceptati evaluarile si criticile pentru a va imbunatati performantele nu va multumiti doar cu o simpla aprobare, cautati opinii diverse.
6. Incepeti. Chiar daca nu sunteti sigur inca de ceea ce trebuie sa faceti, merita incercat! Ati putea reusi mai bine decat credeti sau sarcina ar putea fi mai usoar decat v-ati imaginat.Chiar daca prima incercare nu va ajunge nicaieri poate veti sti cum sau ce sa faceti mai departe.sau este posibil sa descoperiti doar ce san u faceti.De cele mai multe ori veti descoperi ca obstacolele sunt mai mici decat cele imaginate initial.
7. Stabiliti o limita de timp. Unele activitati, cum ar fi curatenia in casa, nu se termina niciodata cu adevarat. Nu conteaza cat de bine va curatati podeaua astazi, aceasta va fi la fel de murdara maine cand cineva intra fara sa se stearga pe picioare.In loc de a petrece ore intregi cu aceasta activitate stabiliti o perioada de timp dedicata ei. Locul va fi mai curat si veti lucra mai repede fara a fi obsedat de detalii.Faceti din acest tip de munca o rutina si lucrurile vor fi la nivel acceptabil.
Pentru un proiect cu mai multe detalii, puteti obtine rezultate bune incepand repede si pastrandu-va tot timpul in miscare in loc sa va ingrijorat pentru detalii. Impartiti lucrul in parti mici lunadu-va destule pauze.
8. Creati-va un mediu protejat pentru invatare in care sa aveti permisiunea de a face greseli. Repeta, practica, experimenteaza , faceti o schema a ceea ce aveti de facut. In timpul acestor procese spuneti criticului interior sa-si ia un pic de timp liber, lasandu-va libertatea de a invata si experimenta fara sa se ingrijorze ca ar putea disparea definitiv.
9.Incercati lucruri noi. Metoda cunosccuta nu este intotdeauna cea mai buna si nu functioneaza intotdeauna. Fie ca sunteti pe cale de a inveta ceva sau de a invata o limba noua puteti avea la inceput pe unele piste false. De fapt cu cat activitatile sunt mai noi sau nefamiliare veti trebui sa invatati prin incercare si eroare.Apoi asigurativa ca invatati din greseli.
10.Recunoasteti ca pentru cele mai multe activiitati, in special atunci cand au elemente de creativitate nu exista “calea cea buna” ori “raspunsul corect”. Daca ai fi evaluat in toate privintele ar fi un fapt subiectiv. Nu poti multumi pe toata lumea de exemplu sa-ti admire picturile ori sa-ti citeasca versurile.Pastrand totusi ideea unei audiente in minte te poate ajuta in munca ta dar ar trebui sa permiti de asemenea creerea unui element de expresie personala si propriul stil.
11. Recunoasteti frumusetea si beneficiul in imperfectiune.Armonii disonante in muzica pot crea incarcatura emotionala.Frunzele lasate la pamant prin descompunerea lor vor hrani plantele.
12. Reflectati la esecuri.Esecul este relativ.Ca autor a unei activitati stiti mai bine ce a mers si ce nu decat toti ceilalti.Beneficiarii muncii Dvs sunt interesati mai mult de rezultate si foarte rar vor observa procesul. In plus luati in considerare ceea ce ati invatat din esecurile Dvs. si modul cum veti fi capabil data viitoare pentru a va face treaba.Nu puteti invata fara a face unele greseli.
13.Reflectati la succesele Dvs. Ganditi-va la ceva ce ati facut sau care a fost facut cu succes.Este posibil sa nu fi fost perfect dar ati realizat inca un scop si ati atin un obiectiv.probabil va-ti confruntat cu unele ingrijorari pe parcursul realizarii acestui succes.Rezervele va pot tine departe de probleme dar nu le lasati sa va faca inactivi.Mai degraba decat sa faceti o serie de lucruri perfect puteti realiza multe lucruri cu succes.