Termenul ii caracterizeaza pe oamenii “tematori, plini de frica, lipsiti de incredere, de indrazneala, discreti in relatiile sociale”Timiditatea caracterizeaza toate starile in care o persoana se simte stanjenita in prezenta altcuiva.
In sens restrans, este un tip de anxietate sociala, care exprima un mod durabil si obisnuit, marcat de o tendinta de a se retrage si a evita de a lua initiative in situatiile sociale, o stangacie in situatiile sociale, in ciuda unei dorinte de a se confrunta cu aceste situatii. Ea produce un disconfort interior si o neandemanare exterioara in prezenta celuilalt, totusi prezinta o capacitate mai mare de adaptare decat in cazul fobiei sociale.
De ce se tem timizii?
Timidul evita in general situatiile sociale, el se teme mai ales de “prima data” iar anxietatea se micsoreaza o data cu repetarea intalnirilor. Timidul reuseste sa se adapteze: “Eu sunt intimidate de tot ceea ce este nou, imprevizibil sau neasteptat” spunea un client al cabinetului. Jena timidului este in anumite limite si este departe de starile de panic ape care le intalnim in cazurile de fobie sociala.
Cum se manifesta timiditatea?
In urma unui experiment in care au fost filmati un numar de personae, s-a vazut clar ca subiectii timizi vorbeau mai rar, zambeau mai putin, priveau mai putin in ochi, raspundeau mai lent, relansau conversatia mai rar si timpul de tacere este mai mare in discursul lor.
In schimb acesti timizi se poarta cat se poate de normal intrun mediu care le este familiar, ei nu sunt la fel cu cei apropiati.Subiectii timizi cunosc dificultati in doua mari situatii: cand trebuie sa aiba o initiative relationala si de fiecare data cand trebuie sa se implice personal sa vorbeasca despre emotiile lor.Timidul are constiinta starii sale.
Suferintele timidului
Timiditatea desi nu este o boala poate jena considerabil, se asociaza frecvent cu depresia si consumul de alcool.
Domeniul sentimental dar si modelul vietii sociale si profesionale al timiduluisunt marcate de ocazii pierdute. Se pare ca timizii se casatoresc mai tarziu, au copii mai tarziu si isi vad carera incetinita de timiditate. Timiditatea poate duce adesea la singuratate, dificultatea de asi construe o retea relational satisfacatoare face din ei tinta agentiilor matrimoniale sau a intalnirilor aranjate.
Aceste suferinte pot uneori disparea de la sine , in cadrul unor experiente de viata ori odata cutrecerea timpului persoana va fi surprinsa ca nu mai este timida asa cum era odata.
Daca totusi aceasta schimbare nu se produce si timiditatea a devenit suparatoare si impiedica persoana sa evolueze se poate apela la specialisti, acestia in functie de particularitatile individuale ale fiecaruia poate ghida timidul spre o depasire rapida a acestei probleme.